Methoden om kalkaanslag tegen te gaan

kalk op perlator

Als u last heeft van kalkaanslag zijn er verschillende manieren om dat tegen te gaan, allemaal met hun voor- en nadelen. In dit artikel nemen we deze kort met u door.

Introductie

Zodra iemand een bepaalde werking claimt, zoals in dit kader "u heeft geen of minder last van kalkafzetting", moeten meteen de alarmbellen gaan rinkelen. Een claim zonder onderbouwd (wetenschappelijk) bewijs is naar onze mening een loze claim. Verkopers willen graag iets verkopen, en claimen dus veel, maar of dit altijd waar is?

Dit geldt natuurlijk ook voor onze uitspraken op deze website. Het is altijd verstandig om te achterhalen "wie achter de website zit", dat geeft vaak al een indicatie hoe je de gegeven informatie moet plaatsen. Zoals u hier kan lezen, is dit een website voor en door consumenten. Wij zijn dus net als u consument en willen u niets verkopen, en willen alleen maar de door ons verzamelde informatie en kennis overdragen. Wees verstandig en gebruik niet alleen onze website als bron voor informatie maar raadpleeg ook andere bronnen om uw mening te vormen.

Magnetisme

Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het gebruik van magnetisme en de invloed op kalk in het water. Daarbij is aangetoond dat onder specifieke omstandigheden, met zeer sterke magnetische velden, de kalk in het water van samenstelling veranderd waardoor het tijdelijk zich niet afzet op oppervlakten. De kalk verdwijnt dus niet, de gevolgen van de kalk worden verminderd.

kalk op perlator

De aan particulieren verkochte magnetische systemen, zowel in passieve als actieve vorm (met of zonder elektriciteit) staan zeer ter discussie. De werking van deze uitvoeringen wordt zeer in twijfel getrokken. Consumenten organisaties die aan de leveranciers bewijzen vragen over de werking van de verkochte producten, krijgen geen reactie of men verwijst naar onderzoeken die niet gerelateerd zijn aan hun eigen producten.

Leveranciers verkopen dus producten die de overlast van kalk tegengaan maar leveren geen wetenschappelijke bewijs dat het product doet wat men claimt. Dat is niet vreemd, de kracht van het gebruikte magnetische veld bij particulieren is vele malen kleiner dan die gebruikt zijn in de wetenschappelijke opstelling.

Opvallend is dat de Europese branchevereniging van waterbehandelingsapparatuur, AquaEuropa zelfs schrijft dat de aangeboden apparaten bij de gangbare doorstroomsnelheden zo weinig effect hebben dat ze haar eigen leden adviseert zich zeer terughoudend op te stellen.

Citaat: Aqua Europa heeft onlangs een studie laten maken om alle wetenschappelijke en commerciële gegevens over dit soort toestellen te verzamelen. Uit tests van verschillende dergelijke toestellen blijkt dat we kritisch moeten staan tegenover de goede werking ervan. Hoewel ze in laboratoria en in quasi perfecte omstandigheden tot behoorlijke resultaten leiden, moeten we toch vaststellen dat de werking in een huishoudelijke omgeving eerder "onvoorspelbaar en beperkt is". Ze werken slechts bij relatief lage temperaturen en bij een warmteafgifte, die sowieso lager is dan die van een centrale verwarming. Bovendien werken ze slechts bij een zeer beperkt debiet en tenslotte speelt ook de constante kwaliteit van het water een belangrijke rol. De minste wijziging kan de werking van het apparaat danig verstoren. Ons besluit is dan ook dat in dit licht Aqua Europa het gebruik van dergelijke toestellen zeker niet aanraadt.

  • eenvoudig te installeren
  • geen onderhoudskosten na aanschaf
  • haalt geen kalk uit het water maar zou dit moeten "inactiveren"
  • hoge kosten voor iets simpel als een "magneet"
  • werking staat zwaar ter discussie

NuvoH2O

nuvo h2o waterontharder
Nuvo H2O waterontharder

We hebben veel gebruikerservaringen over NuvoH2O gelezen, die zijn niet altijd even positief. We hebben de website van Nuvo nageplozen en gezocht naar wetenschappelijke bewijzen of technische details over de werking van het product, maar helaas. Nergens hebben wij keiharde bewijzen gevonden die de werking van het product onderbouwen.

Men schrijft dat met "citric acid" (citroenzuur) de kalk te lijf wordt gegaan. Men beweert dat de gebruikte techniek "chelatie" zorgt dat de kalk zich niet vastzet aan oppervlakte. De kalk wordt dus niet verwijderd maar men claimt dat u daar geen last meer van heeft.

We beweren niet dat het product niet werkt, maar we vinden het vreemd dat de fabrikant niet helder maakt op basis van welke techniek, die we dan in literatuurstudies moeten kunnen terugvinden, het product zou werken.

Waar we vooral van schrokken was de prijs. Het actieve gedeelte van dit systeem zit in "de cartridge" dat u ieder half jaar moet vervangen. Als u een nieuw systeem koopt krijgt u een cartridge en een houder. Een nieuwe cartridge kost 120 euro. Dus dan denkt u, de cartridge en de houder mogen samen niet veel meer kosten. Men verdient immers al flink aan de verkoop van de cartridge. Wat schetst onze verbazing, de houder, een stuk plastic, meer is het niet, kost u 880 euro. Want een nieuw systeem, houder + cartridge kost 1000 euro.

  • neemt weinig ruimte in
  • geen extra water of elektriciteitsverbruik
  • zeer hoge aanschafprijs voor iets simpel als een kunststof houder
  • ieder half jaar patroon vervangen van zo'n € 100
  • geen bewijs gevonden voor de werking

SoluCalc - Ecobulles

solucalc waterontharder
NoCalc waterontharder

SoluCalc (zie dit artikel voor meer informatie) en Ecobulles gaan kalk te lijf door aan het water een beetje CO2 toe te voegen. Dit koolzuurgas verandert de aanwezige kalk naar calciumbicarbonaat dat veel beter oplost in water. De kalk wordt dus niet uit het water gehaald maar omgevormd naar een kalkvorm die vrijwel geen kalkafzetting achter laat.

De installatie vereist een koolzuurgas cilinder. Daar worden we altijd een beetje huiverig van. We weten het, wat we hieronder beschrijven behoort tot een zeldzaamheid, maar we houden van intrinsiek veilige systemen.

Op zich is koolzuur een onbrandbaar gas, totaal ongevaarlijk. Het zit ook in alle koolzuurhoudende dranken. Koolzuurgas is echter zwaarder dan lucht. Mocht ooit zich een lek voordoen (nogmaals, dat dit gebeurt is zeer onwaarschijnlijk) dan stroomt het gas naar de grond. Daar verdringt het de lucht inclusief zuurstof. Wanneer in die ruimte geen ventilatie is zal langzaam maar zeker van onder naar boven de lucht uit de ruimte verdreven worden. Mocht u deze ruimte betreden dan zal het koolzuur niets met u doen, maar door de afwezigheid van zuurstof zult u bedwelmd raken en het laat zich raden wat daarna met u gebeurt.

Vanuit dat perspectief zien we het liefst dat de koolzuurgas cilinder buiten de woonomgeving wordt geplaatst. In die ruimte moet sprake zijn van ventilatie laag bij de vloer zoals in een garage (met tochtgaten rond de garagedeur), of is een bevestiging aan de gevel een optie.

  • geen onderhoud nodig
  • werking staat niet ter discussie
  • flink aan de prijs (ongeveer € 1750)
  • af en toe vervangen van koolzuurfles noodzakelijk
  • koolzuurfles is hoog en heeft ruimte nodig

NoCalc

nocalc waterontharder
NoCalc waterontharder

Bij NoCalc wordt gebruik gemaakt van de stof silicopolyfosfaat die toegevoegd wordt aan het water. Dit is een stof die zorgt dat de kalk zich niet meer afzet op oppervlakten. De kalk en magnesium wordt dus niet verwijderd maar wordt inactief gemaakt. Het silicopolyfosfaat is een wettelijk toegestane stof om te gebruiken voor consumptie doeleinden.Dit silicopolyfosfaat zal langzaam in het water opgelost worden en door de maanden heen zullen de "kristallen" langzaam kleiner worden. Wanneer de patronen bijna op zijn, is het tijd om deze te vervangen.

  • kalk en magnesium blijven in het water maar zetten zich niet af
  • werking staat niet ter discussie (behalve dan de verminderde werking bij hoge temperaturen).
  • ieder half jaar / jaar een patroon vervangen waarin silicopolyfosfaat zit
  • minder effectief bij temperaturen boven 65 oC (dan toch last van een beetje kalkaanslag denk aan boiler, waterkoker en koffiezetter)
  • cartridge kost zo'n 35 euro.

Omgekeerde osmose - reverse osmose

reverse osmose systeem onder keukenkastje

Wij hebben deze reverse osmose (RO) techniek alleen maar in dit overzicht geplaatst omdat deze techniek alles uit het water haalt, dus ook kalk en magnesium, hij onthard dus ook. Maar water waar alles uit verwijderd is, is niet geschikt voor consumptie in grote hoeveelheden vinden wij. Feitelijk is water uit een RO systeem gedemineraliseerd water (demi-water). Wij denken dat iedere huisarts zou ontraden om dit dagelijks te gebruiken. Door de grote osmotische druk van dit demi-water kunnen er ongewenste dingen gebeuren in levende organismen.

Bij omgekeerde osmose wordt voor meer dan 99% van alle stoffen uit het water gefilterd. Wat u over houdt is vrijwel zuiver water. Een reverse osmose systeem bedoeld voor particulieren levert echter maar "een heel klein straaltje water" en daarom wordt het gefilterde water eerst opgeslagen in een opslagtankje.

Meestal wordt het reverse osmose filter onder het aanrecht geïnstalleerd en komt op de gootsteen een extra, klein, kraantje. Dus bedoeld voor plaatselijk en klein gebruik en dus niet geschikt om al uw water in het huis te ontkalken. Een RO systeem geschikt voor het hele huis is veel te groot én heel erg duur. Ook vanuit het gezondheidsaspect is het niet aan te raden om alle mineralen en zouten uit het water te verwijderen. Voor de thee vinden we het heerlijk en voor alle thee liefhebbers te adviseren (u weet niet wat u meemaakt zo lekker) maar daar moet het wel zo'n beetje bij blijven vinden wij.

Het grote nadeel van reverse osmose is dat tijdens het filteren enorm veel water verspild wordt. Voor iedere liter reverse osmose water, wordt er zeker vier liter water afgevoerd naar het riool, dat water bezit een verhoogde concentratie van alle stoffen die in het water zit. Als uw waterdruk laag is kan dit oplopen tot bijvoorbeeld tien liter. Echt enorm verkwistend.

  • niet al te duur (150-400 euro)
  • levert heerlijk water voor thee
  • zeer kleine hoeveelheid water per minuut
  • zeer verkwistend met water
  • moet ieder jaar worden ontsmet door een kundig iemand en ook de filters moeten vervangen worden (minimaal 125 euro)
  • werking aantoonbaar met een "totaal opgeloste zouten meter" (TDS-meter) van 20 euro, genoeg wetenschappelijk bewijs beschikbaar
  • niet geschikt als onthardingssysteem voor het huis

Ionenuitwisseling (traditionele waterontharder)

lubron easysoft 450 waterontharder

Een waterontharder op basis van ionenuitwisseling is de meest toegepaste techniek op de wereld voor het ontharden van water. Het haalt alleen kalk en magnesium uit het water. Het toestel kan tientallen liters per minuut ontdoen van kalk en is dus bruikbaar voor het ontharden van al het water in uw huis.

De aanschafkosten zijn wel flink, en eens in de maand/kwartaal moet u onthardingszout toevoegen. Het is een beproefd systeem dat al de kalk uit uw water haalt. Kalkaanslag is daardoor uitgesloten. Miljoenen waterontharders op basis van een ionenwisselaar doen dagelijks hun werk op de wereld. In tegenstelling tot wat sommige denken of zelfs beweren zit in het ontharde water geen zout. Wel is een iets verhoogd niveau van natrium aanwezig dat gelijk is aan zo'n 1-5% van uw dagelijkse behoefte aan natrium. Daardoor minder geschikt voor mensen met een verhoogde bloeddruk of nierfalen.

Interessant weetje: iedere vaatwasser is voorzien van een (mini) ontharder op basis van deze ionenuitwisselingstechniek (daarom moet u ook onthardingszout regelmatig bijvullen). De reden waarom vaatwasserfabrikanten deze ontharder inbouwt is duidelijk, u wilt geen kalkstrepen op uw servies.

  • haalt al de kalk en magnesium uit het water
  • beproefde techniek, bestaat bijna 100 jaar, wordt in iedere vaatwasser gebruikt
  • miljoenen systemen worden dagelijks gebruikt door tevreden gebruikers
  • aantoonbare werking met waterhardheid meetsetje van een paar euro en wetenschappelijke bewijzen te over
  • groot apparaat
  • afvoer op riool noodzakelijk
  • hoge initiële kosten
  • redelijk lage kosten in gebruik (water en regeneratiezout kosten relatief weinig geld)
  • geen magnesium meer in water; magnesium in water lijkt goed de mens te zijn, maar water is niet de enige bron
  • iets meer natrium in het water (minder geschikt voor hoge bloeddruk patiënten)
  • verbruikt water tijdens het regenereren (waterverbruik stijgt grofweg met 2%)
  • gebruikt veel zout dat u regelmatig moet aanvullen
  • vergt onderhoud (liefst ieder jaar)

Brita filters

brita waterkan

Een Brita filter wordt verkocht in combinatie met een waterkan, of als cartridge in een espressomachine of gekoppeld aan de waterkraan en het water verzacht en filtert. Brita gebruikt twee technieken in haar filters. Een actief koolfilter om nare geurtjes, chloor e.d. te verwijderen en een ionenwisselaar. Dat laatste is exact hetzelfde als de ionenwisselaar die in de "traditionele" waterontharders zit. Het enige verschil is dat als deze ionenwisselaar verzadigd is met kalk u deze moet vervangen voor een nieuwe. De ionenwisselaar in een waterontharder wordt geregenereerd met onthardingszout en kan steeds weer opnieuw gebruikt worden.

In veel landen wordt chloor gebruikt voor ontsmetting, zo ook in ons land. De actief koolfilter is heel goed in staat chloor uit het water te verwijderen. De Brita filter kan dus niet alleen het water verzachten maar ook nare geurtjes verwijderen.

  • ontkalkt water
  • filtert water met actief koolstof filter én ionenenwisselaar
  • aantoonbare werking met waterhardheid meetsetje van een paar euro
  • relatief duur in gebruik (prijs versus hoeveelheid onthard water)

Offerte service

Wilt u, gratis en zonder verplichtingen, een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­