bezoekersvraag

Kunnen we geld terugverdienen met de aanschaf van een waterontharder en welk model is geschikt voor vier personen met een waterverbruik van 117 m3?

Dank u wel voor de vraag, voordat we uw vraag beantwoorden willen we benadrukken, zoals op onze reacties pagina te lezen is, dat we geen persoonlijke adviezen geven. We geven u dus geen antwoord als "koop dit model" maar wel veel achtergrondinformatie en andere handvatten waardoor u in staat bent om een gefundeerde keuze te maken.

Geld verdienen met een waterontharder?

Een belangrijke reden dat we uw vraag online hebben gezet was vanwege het financiële aspect. We vallen gelijk maar met de deur in huis, wij vinden het een verkeerd uitgangspunt om een waterontharder te kopen als u denkt geld te verdienen op uw investering. Zie een waterontharder als een luxe, hij bespaart zeker geld, maar daar staan ook kosten tegenover. Ga er in het gunstigste geval er van uit dat hij u, op de lange termijn, relatief weinig kost wellicht zelfs dat u quitte speelt. Als u geld wil verdienen op een investering denken we aan andere zaken, bijvoorbeeld aan het aanschaffen van zonnepanelen.

Een pluim!

Bij het lezen van uw vraag waren we op de redactie verrast. Met 117 m3 waterverbruik per jaar zit u flink onder het landelijk gemiddelde. Dat is zo'n 44 m3 per persoon per jaar dus met z'n viertjes is dat 176 m3. Wat ons betreft verdient uw gezin een dikke pluim!

Inhoud ionenwisselaar primair selectiecriterium

Voor het maken van een keuze van een waterontharder die geschikt is voor uw gebruik is de inhoud van de ionenwisselaar het belangrijkste aspect waar u naar moet kijken. Als u weet hoe groot die ongeveer moet zijn kunt u daarna naar andere aspecten gaan kijken en uw uiteindelijke keuze maken.

De inhoud van de ionenwisselaar moet afgestemd zijn op het waterverbruik. Daarbij wordt gestreefd naar een regeneratiecyclus rond de zes dagen. Daar bedoelen we mee dat de waterontharder in staat moet zijn zes dagen water te ontharden voordat hij is verzadigd met kalk en dat dit dan eerst "weggespoeld" moet worden voordat hij weer verder kan gaan met water ontharden. Dat schoonspoelen heet met een technisch woord regenereren. Die zes dagen is overigens geen heilige graal, u kunt er dus best van afwijken maar het is wel een referentiepunt.

Een persoon verbruikt gemiddeld 125 liter per dag. Vier personen dus 500 liter. Wilt u tussen twee regeneratie momenten zes dagen overbruggen dan moet dus 6 x 500 liter = 3000 liter water worden onthard nadat de waterontharder is geregenereerd. Als we uitgaan van leidingwater met een hardheid van 18 fH dan kan op basis van een vuistregel uitgerekend worden dat een ionenwisselaar met een inhoud van 10 liter bijna deze capaciteit heeft.

Deze 10 liter onthardingscilinder heeft namelijk een onthardingscapaciteit van zo'n 5000 liter bij 18 fH. Natuurlijk is een ionenwisselaar van 11 of 12 liter ook goed en iets kleiner dan 10 liter kan ook.

In uw geval, waarbij u maar 117 m3 water verbruikt per jaar, is dus het dagverbruik 117.000 / 365 = 320 liter. De onthardingscapaciteit die u dan zoekt is dan voor zes dagen 6 x 320 = 1925 liter. Dat is al te bereiken (even nog steeds uitgaand van een hardheid van 18 fH) met een ionenwisselaar met een inhoud van 6,9 liter. Er zijn maar heel weinig waterontharders met een onthardingscilinder van 7 liter. Op het moment van schrijven is dat alleen maar de BWT AquaSmart.

Kijk niet alleen naar deze ene waterontharder maar ook naar modellen met een wat grotere capaciteit bijvoorbeeld van 8 of 9 liter. Dan is uw keus een heel stuk ruimer. Natuurlijk kunt u een model kiezen met een 10 liter onthardingscilinder (want die worden veel aangeboden), daarmee kunt u 8 à 9 dagen overbruggen, ook niet verkeerd, maar groter adviseren wij niet.

Hardheid water en resthardheid spelen ook een grote rol

Het uitgangspunt van bovenstaande is leidingwater met een hardheid van 18 fH. Is het water harder of juist zachter dan worden de uitkomsten anders. Ook is een eventuele resthardheid instelling anders dan 0 fH niet in dit antwoord verwerkt. Daarnaast is bovenstaande uitleg van toepassing tot simplex waterontharders.

Een duplex waterontharder kan in deze situatie evengoed gebruikt worden. Dan speelt de inhoud van de ionenwisselaar een minder grote rol. Kleiner dan tien liter totaal in deze situatie is niet zo erg, maar groter is niet gewenst. Immers, zodra één van de twee ionenwisselaars verzadigd is gaat die weliswaar regenereren maar blijft de ander gewoon doorwerken en het water ontharden. U kunt dus ook naar duplex waterontharders kijken, maar beperk de keuze dan tot die modellen met een inhoud van de ionenwisselaar tot maximaal vijf liter (per cilinder). Op de pagina's waar wij de specificaties tonen van de duplex waterontharders wordt de inhoud van één ionenwisselaar vermeld. Een duplex model met een ionenwisselaar van 5 liter beschikt dus over een totale capaciteit van 10 liter. In de kieswijzer houden we met die dubbele cilinderinhoud rekening.

Waterontharder overzicht voor vier personen

We hebben u het gemakkelijk gemaakt, we hebben een overzicht gemaakt met waterontharders die geschikt zijn voor woningen met vier personen.

Een ander artikel wat u bij deze keuze goed kan helpen is gaat over het bepalen van de inhoud van de ionenwisselaar in relatie tot de hardheid van het leidingwater én het aantal bewoners.


Offerte service

Wilt u, gratis en zonder verplichtingen, een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >bezoekersvragen