bezoekersvraag

Als we met vakantie gaan regenereert de waterontharder dan ook? Kost dat niet onnodig zout? Is het verstandig om hem uit te zetten?

Met uitzondering van waterontharders die op waterdruk werken, zullen (goed ingestelde) elektrische waterontharders ook in uw vakantie af en toe regenereren. Gelukkig maar, daar moet u heel blij mee zijn, ondanks dat dit een paar dubbeltjes onthardingszout kost.

Regenereren

Een waterontharder zal normaal gesproken tussen de vier en acht dagen regenereren. Bij iedere regeneratie wordt onthardingszout en spoelwater gebruikt. Als u op vakantie bent wordt geen water onthard en lijkt het regenereren een overbodige actie van de waterontharder, immers u gebruikt toch geen water dus hoeft ook geen kalk verwijderd te worden. Of uw waterontharder ook regenereert als u op vakantie bent ligt aan het type waterontharder.

Alle modellen die op waterdruk werken zullen helemaal niet regenereren als u op vakantie bent. Die regenereren pas als een bepaalde hoeveelheid water is onthard. Tijdens de vakantie verbruikt u geen water dus wordt er ook niet geregenereerd.

Is het erg dat tijdens de vakantie de waterontharder regenereert?

Het doel van het regenereren is dat de verzamelde kalk in de ionenwisselaar (onthardingscilinder) met regeneratiezout weggespoeld wordt naar het riool, maar tijdens de vakantie lijkt dat onzinnig. Het regenereren heeft echter nog een prettige bijwerking. In stilstaand water zullen bacteriën zich gaan vermenigvuldigen, dat gebeurt dus ook in de onthardingscilinder. Bij het regenereren wordt de onthardingscilinder met zout water gespoeld en dit zal bacteriegroei tegengaan en een mogelijk gegroeide kolonie bacteriën grotendeels wegspoelen. Het is dus eigenlijk wel prettig als het gebeurt tijdens uw vakantie.

Een zeer beperkt aantal waterontharders, zoals de Erie iqsoft Eco 9, hebben een speciale vakantiestand. Hierbij stelt u in hoeveel dagen u afwezig bent. Vlak voordat u terugkomt zal één regeneratie plaatsvinden specifiek om eventuele bacteriën weg te spoelen.

Regenereren uitzetten

U kunt het regenereren van de waterontharder eenvoudig stopzetten door de steker uit het stopcontact te halen. Maar gezien wat u hier op deze pagina kunt lezen adviseren we u om dit niet te doen.

Antwoord

Nee, het is niet erg dat de waterontharder doorgaat met om de zoveel dagen te regenereren. Dit kost wel wat onthardingszout en spoelwater maar de kosten daarvan zijn zo gering dat de voordelen ruimschoots opwegen tegen de nadelen. De waterontharders die op waterdruk werken hebben in deze situatie een klein nadeel. Deze zullen nooit gaan regenereren omdat er geen waterverbruik is. Maar dat valt met een klein beetje moeite op te vangen door direct bij terugkomst een handmatige regeneratie uitvoeren en daarna de leidingen goed door te spoelen.

Legionella bacterie tegengaan na vakantie

Het is trouwens zéér aan te raden om na een vakantie de waterleidingen goed door te spoelen vanwege onder andere de mogelijke groei van de legionella bacterie. Spoel ook alle warmwater leidingen door en probeer stoomvorming te voorkomen ondanks dat u de kraan op zijn heetst moet zetten dus juist veel stoom ontstaat. Het zijn juist de ingeademde waterdampen die u ziek maken met de legionella bacterie, en niet het drinken van dit water. Legionella kan immers een luchtweginfectie veroorzaken, geen darminfectie. Bij de douche is het verstandig de douchekop in een emmer te steken waardoor het water overstroomt vanuit de emmer en zo weinig waterdruppels in de lucht brengt. Bij een normale warmwaterkraan kunt u met een thee- of handdoek het water van de kraan naar beneden begeleiden waardoor minder dampvorming plaatsvindt. Mocht u toch last hebben van stoomvorming zet dan het raam open en de mechanische ventilatie op de hoogste stand en houd uw adem in als u de ruimte betreed om de kraan weer dicht te zetten.


Offerte service

Wilt u, gratis en zonder verplichtingen, een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >bezoekersvragen