Wat zijn de nadelen van hard water?
In dit artikel gaan we nader in op de nadelen van hard, kalkrijk, water. Die gevolgen strekken zich veel verder uit dat kalkvlekken in douche, bad en gootsteen. Een van de grootste nadelen wordt zelfs aan het oog onttrokken, dat is de warmtewisselaar voor warm water in de condensatieketel, warmtepomp of boiler. Op de warmtewisselaar of verwarmingselement zal zich een steeds dikkere laag kalk afzette die een sterk isolerende werking heeft waardoor het langer duurt voordat het water verwarmd is dus veel energie en dus geld verloren gaat.
Zeepgebruik
Wanneer u iets wilt wassen dan gebruikt u zeep. Helaas is kalk in hard water de tegenpool van zeep. Zodra zeep in contact komt met het harde water zal eerst al de kalk uit het water zich verbinden met de zeep. Daardoor raakt u zeep "kwijt" en dat alleen maar om de kalk te "neutraliseren". Pas als alle kalk door de zeep is verbonden dan pas kan de overgebleven zeep zijn schoonmakende werk uitvoeren. Vandaar dat u tijdens het afwassen steeds maar zeep moet toevoegen omdat het lang duurt voordat alle kalk aan de zeep is gebonden. Daarnaast krijgt u aan de zijkant van het teiltje een vieze smurrie wat kalkzeep wordt genoemd.
Bij het douchen
Door het harde water heeft u tijdens het douchen meer shampoo nodig. Shampoo bestaat voor een groot deel uit zeep en een groot deel daarvan wordt alleen maar gebruikt om de kalk in het harde water te neutraliseren. Wanneer u de shampoo uit uw haar te spoelt, zal het harde water tijdens het opdrogen een kleine vrijwel onzichtbare laag kalk achterlaten. Maar die kalklaag zorgt wel dat uw haar stug aanvoelt.
Wasmiddel
Het wasmiddel dat u gebruikt voor uw was is een combinatie van zeep en een aantal stoffen die de hardheid enigszins bestrijden. Zo zit in wasmiddel zeoliet dat kalk aan zich bindt waardoor minder zeep verloren gaat. Wanneer u zacht water gebruikt voor uw wasmachine kan u de hoeveelheid zeep drastisch verlagen. Een reductie van meer dan 50% minder zeep is heel gangbaar. Dat spaart niet alleen het milieu maar ook flinke hoeveelheid geld.
Wasverzachter
Tijdens de laatste spoelbeurt wordt in de wasmachine leidingwater gebruikt om de zeepresten uit het wasgoed te spoelen. Wanneer daar hard leidingwater voor gebruikt wordt blijft in het wasgoed kalk achter. Dat levert niet alleen een "grauwsluier" op, het wasgoed voelt na het opdrogen hard aan. Om de kalk te bestrijden voegt u aan het spoelwater wasverzachter toe. Daarin zit een stof die de kalk afbreekt. Wanneer u een waterontharder aanschaft kunt u het gebruik van wasverzachter achterwege laten of op zijn minst drastisch verminderen.
Energieverspilling
Tijdens het verwarmen van water zal de kalk in het water zich afzetten op het verwarmingselement of warmtewisselaar en vormt daar ketelsteen. Kalk is echter een zeer goede isolator. Om het verwarmingselement of in de warmtewisselaar vormt zich een kalklaag die de warmte juist tegenhoudt. Het duurt daardoor dus langer voordat het water is verwarmd en dat kost dus niet alleen meer energie, maar ook geld en het milieu is er ook niet gebaat bij.
Hard water zorgt dus voor verspilling van energie. Wanneer u het verwarmingselement niet regelmatig ontkalkt zal het uiteindelijk kapot kunnen gaan vanwege oververhitting. Ontharden van een verwarmingselement of warmtewisselaar in een condensatieketel, warmtepomp of boiler is niet mogelijk en daarom kost verwarmen van douche-, bad- of warm kraantjeswater onnodig veel geld zolang u hard water gebruikt.
Wanneer u niet regelmatig uw waterkoker, Senseo-, Nespresso-apparaat of koffieautomaat ontkalkt zal de levensduur bekort worden vanwege kalkafzetting van hard water en zelfs het doorbanden van een verwarminselement komt ook regelmatig voor.
Slecht voor de huid
Gelukkig heeft niet iedereen last van huidproblemen. Maar hoewel wij nog geen wetenschappelijk artikel hebben kunnen vinden met een keihard bewijs, stapelen de reacties zich op van waterontharder bezitters die zeggen baat te hebben bij een waterontharder. Gebruikers claimen minder last hebben van huidproblemen zoals eczeem en psoriasis sinds ze gebruik maken van een waterontharder.
Kalkvlekken in douche, bad en gootsteen
Iedereen die geen waterontharder heeft zal het herkennen, de vervelende witte vlekken op de douchedeur, op de tegels, op de kraan en douchekop maar ook in de gootsteen en toilet. Die kalkaanslag ziet er niet uit en wil u dus verwijderen. Dat kost u tijd, moeite en kalkverwijderaar is ook niet goedkoop en ook niet heel vriendelijk voor het milieu.
De oplossing voor al uw kalkproblemen
Wilt u geen last meer hebben van kalkaanslag? Geen energie verspillen? Minder zeep gebruiken? Lekkere zachte was? Dan is een waterontharder dé oplossing.
Offerte service
Wilt u, gratis en zonder verplichtingen, een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie