Wat is het nadeel van kalkaanslag op een verwarmingselement?
De grootste nadelen van kalkaanslag op verwarmingselementen of warmtewisselaars (platenwisselaars) zijn energieverspilling en de kans dat het verwarmingselement defect raakt.
Hoe kan energieverlies ontstaan door kalkaanslag?
Stelt u eens voor, u pakt een centrale verwarmingsradiator goed in met een deken. Daarna zet u de verwarming aan. Wordt het dan warm? Ja, een beetje, maar de deken vertraagt de warmteoverdracht enorm. Het zal dus veel langer duren voordat de ruimte verwarmd is.
Kalkaanslag op verwarmingselementen in een boiler of warmtewisselaar (platenwisselaar) in condensatieketel of warmtepomp is vergelijkbaar met de deken. Kalk is namelijk een zeer goede isolator.
Als u bijvoorbeeld een waterkoker aanzet zal het verwarmingselement van binnen heet worden. De kalklaag zorgt echter dat die warmte slecht overgedragen wordt op het water. Het duurt dus langer voordat het water gaat koken. Dus kost het ook meer elektriciteit. Kalkaanslag kost dus altijd geld.
Als u de kalk niet regelmatig verwijdert zelfs zeer veel geld. Bij een waterkoker ziet u dat er kalkaanslag is en kunt u dit nog met ontkalker verwijderen, maar bij een condensatieketel, warmtepomp of boiler kunt u dit niet zien en al helemaal niet verwijderen. Door de opbouw van de kalklaag worden die apparaten met de jaren steeds minder zuinig.
Kan een verwarmingselement defect raken door kalkaanslag?
Ja, verwarmingselementen gaan uiteindelijk kapot wanneer te veel kalk zich heeft afgezet op het verwarmingselement. Dit komt doordat de kalk als isolator werkt, het verwarmingselement kan zijn warmte niet goed kwijt, raakt daardoor te heet en brand dan (uiteindelijk) door.
Hoe ontstaat kalkaanslag op een verwarmingselement?
Wanneer hard water wordt verwarmd, zoals bij een verwarmingselement in een waterkoker, boiler, espresso apparaat, wasmachine, boiler in een condensatieketel of warmtepomp e.d. ontstaat het zogenaamde kalksteen ook wel ketelsteen genoemd. Deze kalk zit in het harde water en door het te koken slaat het neer op het warme oppervlak. Het ketelsteen vormt een grauw witte laag. Iedere keer dat water wordt verwarmd komt er een klein laagje kalksteen bij en vormt een steeds grotere isolerende laag om het verwarmingselement.
Hoe kunt u kalkaanslag op een verwarmingselement voorkomen?
Bij een waterkoker, fluitketel, Senseo of espresso apparaat kunt u deze regelmatig ontkalken. Maar dat gaat niet met een boiler, condensatieketel, warmtepomp, wasmachine of vaatwasser. De meest gebruikte oplossing is te zorgen dat het water onthard wordt door een waterontharder te installeren.
Offerte service
Wilt u, gratis en zonder verplichtingen, een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie