Verschil waterontharder en waterfilter

reverse osmose waterfilter
reverse osmose waterfilter

Er zit een fundamenteel verschil tussen een waterontharder en een waterfilter. Een waterontharder verwijderd alleen kalk (calcium) en magnesium uit het leidingwater waardoor hard water zacht wordt. Een standaard waterontharder filtert het water dus niet. Overigens zijn sommige waterontharders ook te koop in combinatie met een waterfilter maar dat is niet heel gebruikelijk.

In ons land is het kraantjeswater van zeer hoge kwaliteit en is een waterfilter eigenlijk overbodig. Alleen voor zeer specifieke situaties of als u extra voorzichtig wilt zijn en een toekomstige vervuiling van het kraantjeswater door een "ongelukje" voor wilt zijn, zal dat de aanschaf van een waterfilter kunnen rechtvaardigen.

Overigens worden waterontharders vaak geïnstalleerd met een sedimentfilter die kleine zwevende deeltjes die soms in het kraantjeswater zitten er uit te filteren ter bescherming van de waterontharder en dus niet voor de gebruikers die het water opdrinken.

Waterfilter

Een waterfilter, de naam zegt het al, filtert het water. Dat houdt in dat bepaalde stoffen, die in het water zweven of opgelost zijn, in bepaalde mate uit het water worden gehaald. U heeft veel soorten waterfilters die vaak in combinatie met elkaar worden gebruikt. De bekendste zijn de sedimentfilter, de actief koolstoffilter en de reverse osmose filter.

Sediment filter

De sedimentfilter haalt zwevende (vuil) deeltjes uit het water. Hierbij moet u denken aan kleine zand of klei deeltjes, kleine metaaldeeltjes die losgelaten zijn van de leidingen of de verbindingen.

Actief koolstof filter

De actief koolstoffilter haalt de meeste smaak- en geurstoffen uit het water waarvan de bekendste chloor is. In ons land wordt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland, nog steeds een beetje chloor aan het kraantjeswater toegevoegd. Zelfs een heel klein beetje chloor in het water ruik je meteen. Met een actief koolfilter is dat chloor uit het kraantjeswater te verwijderen. Deze filter haalt naast chloor ook andere zeer giftige stoffen uit het water zoals verontreinigingen van pesticiden.

Waterontharders zijn te koop met geïntegreerd koolfilter, maar u kunt deze ook apart kopen en worden meestal voor de waterontharder geplaatst.

Beperking op debiet

Deze filters zijn in staat het leidingwater te filteren ook bij hoge doorstroom snelheden (hoog debiet). De waterdruk wordt door deze filters wel iets minder maar dat is gering en valt haast niet op.

Reverse osmose - demineralisatie

Als u haast alles uit het water wilt filteren en dus een soort gedemineraliseerd water wilt over houden (water zonder mineralen), dan wordt bij particulieren een reverse osmose filter het meest toegepast. Zo'n reverse osmose systeem (omgekeerde osmose) haalt bijna alle stoffen uit het water, zelfs bacteriën en in beperkte mate zelfs virussen. U houdt vrijwel puur water over.

Een reverse osmose systeem die aan particulieren verkocht wordt heeft echter een grote beperking en dat is dat het debiet erg laag is. Het water kan maar in hele kleine hoeveelheden per minuut behandeld worden, denk aan een heel klein miezerig straaltje van bijvoorbeeld 1 liter per drie minuten als indicatie. Reverse osmose filters kunt u dus niet inzetten voor een douche, bad (als u dit al zou willen).

Natuurlijk zijn grote reverse osmose systemen te koop die grote hoeveelheden water per minuut verwerken maar die worden verkocht aan de industrie en bijvoorbeeld aan tuinders en kosten enorm veel geld en nemen ook veel ruimte in beslag.

Daarom worden reverse osmose waterfilters meestal toegepast voor een speciaal doel of op een bepaalde plaats zoals in de keuken. Op de aanrecht is dan meestal een extra kraantje aangebracht waar u het sterk gefilterde water kan tappen. Om het probleem van het lage debiet op te lossen wordt een klein voorraadtankje in het keukenkastje geplaatst van een aantal liter.

Onderhoud en bacteriële vervuiling

Realiseer dat een waterfilter altijd regelmatig onderhoud nodig heeft en de filters regelmatig vervangen moeten worden. De praktijk laat zien dat in waterfilters zich snel een biofilm ontwikkelt waarin sommige bacteriën goed gedijen. Daarom moeten filters liefst eens per half jaar maar zeker eens per jaar goed schoongemaakt en ontsmet worden en uiteraard moet de filter(patroon) vervangen worden.


Offerte service

Wilt u, gratis en zonder verplichtingen, een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­