Delta Escalda review test

delta escalda waterontharder
Escalda waterontharder van Delta

De Delta Escalda is een waterontharder die ook verkocht wordt onder de naam Delta Simplex. Het is een simplex waterontharder met een onthardingscilinder (ionenwisselaar) van drie liter. De waterontharder werkt op waterdruk, elektriciteit heeft u dus niet nodig. Door de kleine ionenwisselaar is ondanks de zeer kleine omvang van het apparaat toch nog ruimte voor 15 kg onthardingszout en dat is in vergelijking met andere ontharders met deze afmetingen zeer veel.

De kleine inhoud van de ionenwisselaar van drie liter is normaal gesproken een nadeel omdat dan relatief vaak geregenereerd moet worden. Omdat dit een simplex waterontharder is op basis van waterdruk is dit nadeel niet van toepassing.

Net zoals alle andere simplex waterontharders die op waterdruk werken leveren zij tijdens het regenereren geen zacht water, dat vinden wij een nadeel. Dit wordt enigszins gecompenseerd door zijn korte regeneratie tijd van maar 15 minuten.

Beperking

Zoals u hierboven kunt lezen zal de Escalda, net zoals alle andere simplex waterontharders, geen onthard water leveren tijdens het regenereren. Dat is logisch wat een simplex waterontharder heeft maar één ionenwisselaar (onthardingscilinder).

Bij simplex waterontharders die op elektriciteit werken wordt dit regeneratiemoment verschoven naar de nacht waardoor u er praktisch gezien geen last van heeft. Dat introduceert echter een ander nadeel en dat is dat de meeste modellen meer zout gebruiken dan strikt noodzakelijk omdat de zogenaamde reservecapaciteit niet volledig wordt benut.

De simplex waterontharder die op waterdruk werkt kent geen onnodig zoutverbruik maar heeft het nadeel dat, juist als water verbruikt wordt, op een gegeven moment het regenereren wordt gestart en dan hard water uit de kraan stroomt.

Het is dus kiezen tussen twee nadelen. Omdat wij onder geen enkele conditie hard water willen hebben, gaat onze voorkeur naar simplex waterontharders die op elektriciteit werken.

Heeft u een voorkeur voor een waterontharder die op waterdruk werkt, kies dan voor een duplex waterontharder op waterdruk. Die levert altijd zacht water. Doordat deze twee ionenwisselaars heeft is deze natuurlijk wel wat duurder dan de simplex versies. Bij Delta zijn dat deze modellen

We hebben een uitgebreid artikel geschreven met de voor- en nadelen van de simplex waterontharder op waterdruk en verschaft u praktische informatie.

Voordelen

  • lekker compact
  • ecologisch: werkt op waterdruk dus zonder elektriciteit
  • verbruikt weinig onthardingszout
  • korte regeneratietijd
  • relatief grote inhoud zoutvoorraad
  • niet duur

Nadelen

  • tijdens regenereren geen zacht water (dit gebeurd altijd tijdens watergebruik dus niet in de nacht)
  • kleine ionenwisselaar, regenereert daardoor wat vaker

Eenmalige instelling

Alleen bij de installatie van de Delta Escalda wordt éénmalig de waterhardheid van het leidingwater ingesteld. Vanaf dat moment gaat alles automatisch en hoeft u niets meer in te stellen. Mechanisch wordt de hoeveelheid onthard water gemeten en zal, afhankelijk van de water hardheid instelling, automatisch gaan regenereren. Tijdens het regenereren wordt waterdruk gebruikt voor het open en dichtzetten van kleppen.

Regeneratiezout

Bij deze waterontharder heeft u alle vrijheid in de keuze van onthardingszout. U kunt grote zoutkorrels gebruiken zoals Broxo 6-15, onthardingszout tabletten (Broxetten) of kussentjes.

Aansluiten

De Delta Escalda laat zich makkelijk aansluiten, de in- en uitstroom aansluitingen laten zich makkelijk keren. Daardoor kunnen de leidingen aan de rechterzijde, aan de achterzijde of aan de linkerzijde aangesloten worden. Bij waterontharders worden voor particulieren vaak 3/4" buitendraads waterleiding aansluitingen gebruikt.

Specificaties

De vermelde prijs is een indicatie en is in de meeste gevallen de prijs voor alleen de ontharder. Bij sommige leveranciers is dit echter een "compleet geïnstalleerd" prijs. Informeer bij de leverancier naar de exacte prijs, voorwaarden, garantie en eventuele bijkomende kosten.

fabrikant - leverancierDelta
modelEscalda
prijs 1483 euro[1]
werking op basis vanionenwisselaar
zoutverbruik per jaar 74 kg
hoogte48.0 cm
diepte53.8 cm
breedte24.1 cm
zoutvat inhoud15 kg
zoutvat droog/nat*
los zoutvatnee
regenereren volume gestuurdja
regenereren volume uitgesteldnee
regenereren tijd gestuurdnee
resthardheid instelling in toestelja
bypass in ontharderja
chloor module nee
gewicht*
gewicht in gebruik*
aantal ionenwisselaars1
ionenwisselaar inhoud 3.3 liter
maximale hardheid *
capaciteit 12 fH 1250 liter
capaciteit 14 fH 1070 liter
capaciteit 16 fH 935 liter
capaciteit 18 fH 835 liter
capaciteit 20 fH 750 liter
capaciteit 22 fH 680 liter
capaciteit 24 fH 625 liter
capaciteit 26 fH 575 liter
capaciteit 28 fH 535 liter
capaciteit 30 fH 500 liter
capaciteit 32 fH 470 liter
capaciteit 34 fH 440 liter
capaciteit 36 fH 415 liter
capaciteit 38 fH 395 liter
capaciteit 40 fH 375 liter
capaciteit 42 fH 355 liter
capaciteit 44 fH 340 liter
capaciteit 46 fH 325 liter
regeneratie zoutverbruik 0.3 kg
regeneratie waterverbruik 18 liter
regeneratie tijd 15 minuten
regeneratie richting upflow
doorstroomsnelheid max *
doorstroomsnelheid bij -1 bar 25 liter/min
waterdruk minimaal 1 bar
waterdruk maximaal 8 bar
waterleidingaansluiting diameter3/4 inch

De hierboven getoonde specificaties zijn met aandacht verzameld, meestal op basis van door de fabrikant of leverancier gepubliceerde gegevens. Wij kunnen niet instaan op de juistheid van deze gegevens, vandaar onze disclaimer. Controleer de specificaties voor aanschaf met uw leverancier.

* geen opgave fabrikant

Bij de vermelde capaciteit in dit overzicht is de capaciteit bij 18 fH het referentiepunt, de capaciteit bij andere hardheden zijn vanaf dit referentiepunt berekend en kunnen daarom bij hogere of lagere hardheid waarden iets afwijken.

Wanneer uw water zeer hard is kunnen modellen met een kleine ionenwisselaar inhoud mogelijk het water niet totaal ontharden. Dit komt door de 'maximaal te ontharden hardheid' van een bepaald model. Fabrikanten maken echter zelden deze maximale hardheid specificatie openbaar. Vraag altijd voor aankoop of de waterontharder in staat is het water totaal te ontharden, gegeven uw waterhardheid.

[1] De prijzen op deze site worden sporadisch door ons bijgewerkt of als we een correctie van een bezoeker ontvangen. In alle gevallen hebben we de prijs op het internet gevonden. Of deze prijs in- of exclusief installatie, verzendkosten, benodigde installatie materialen en/of andere producten/diensten betreft verschilt per leverancier. Daarom moet u de prijzen als een grove indicatie zien.


Offerte service

Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Gebruik het reactieformulier.

home­ >test-review >Escalda - test review

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie