Boshuis Combilux Plus 200 review test

boshuis combilux 200 waterontharder
Combilux 200 waterontharder van Boshuis

De Combilux Plus 200 is een simplex waterontharder die geleverd wordt door de firma Boshuis die ook andere modellen waterontharders levert. Dit model regenereert op basis volume- en tijd en zal in vrijwel alle gevallen ingesteld worden op een combinatie hiervan wat volume uitgesteld heet. Dat is voor een simplex waterontharder de meest prettige instelling. Deze waterontharder werkt niet op 230 Volt maar op een set van twee type C batterijen (dikke penlights). Die batterijen worden gebruikt voor een klokje en het meten van het volume van het ontharde water. Daarnaast wordt door de batterijen een klein motortje aangedreven die de kleppen bestuurt tijdens het regenereren.

Eén ionenwisselaar maar toch altijd zacht water

De Combilux Plus 200 is uitgevoerd met één ionenwisselaar (onthardingscilinder) waar kalk en magnesium uit het harde leidingwater wordt gehaald. Doordat hij maar één onthardingscilinder heeft is ook zo lekker compact. In de onthardingscilinder zitten hele kleine kunststof korrels die kalk uit het water halen. Wanneer ionenwisselaar vol met kalk zit zal geheel automatisch dit kalk verwijderd worden tijdens het regenereren. Hoe frequent het regenereren plaatsvindt is afhankelijk van het waterverbruik, de waterhardheid van het waterleidingbedrijf en de resthardheid instelling. Standaard zal dit om de paar dagen plaatsvinden om twee in de nacht, maar een ander tijdstip instellen is eenvoudig via de fleck SCA 19 besturingscomputer. Tijdens het regenereren wordt een beetje van het onthardingszout met water opgelost in de zouttank en wordt dit door de ionenwisselaar geleid naar het riool en neemt onderweg het kalk en magnesium mee. Tijdens dit proces levert de waterontharder tijdelijk hard leidingwater.

Zoutvat en ionenwisselaar gecombineerd

De naam Combilux Plus 200 suggereert dat er iets gecombineerd en dat is ook zo. Dit apparaat combineert de ionenwisselaar en het zoutvat in één behuizing. Dat zorgt er voor dat hij weinig ruimte in beslag neemt. Mocht deze waterontharder toch te groot zijn dan is een technisch gelijk apparaat beschikbaar waarbij de ionenwisselaar en het zoutvat apart geleverd worden die een paar meter uit elkaar kunnen staan. Dat is de Boshuis Combilux Duo Plus 200.

Installatie Boshuis Combilux Plus 200

Deze waterontharder laat zich eenvoudig installeren. De waterleiding direct na de watermeter wordt doorgezaagd en daar wordt de waterontharder op aangesloten. Al het harde water stroomt dus eerst naar dit apparaat. Nadat het onthard is stroomt het weer terug naar de waterleiding die doorgezaagd is maar wordt dan aangesloten op de leidingen in het huis. Als het water in het huis stroomt dus door de waterontharder. De waterontharder hoeft overigens niet direct naast de doorgezaagde waterleiding te staan. Met leidingen die tegenwoordig heel makkelijk en snel aan te brengen zijn, kan de combi plus 200 evengoed onder de trap, in een gangkast, in de bijkeuken zelfs in de garage staan zolang het daar maar niet vriest. De enige voorwaarde is dat een rioolaansluiting in de buurt aanwezig is, anders moet deze nog extra aangelegd worden.

Voor de installatie wordt doorgaans zo'n twee honderd euro gerekend inclusief materiaal. Ben je handig met gereedschap en waterleidingen dan kan je dit klusje zeker ook zelf uitvoeren.

Na de installatie

Als de waterontharder is geïnstalleerd moet op de besturingseenheid het klokje ingesteld worden maar ook de waterhardheid van het leidingwater. Indien gewenst kan het regeneratiemoment wat standaard ingesteld staat op twee uur 's nachts op een ander tijdstip ingesteld worden. Daarna moet eenmalig een handmatige regeneratiecyclus gestart door op een knopje te drukken en als dat klaar kan je genieten van zacht water.

Mengventiel

De Combilux Plus 200 is standaard voorzien van een mengventiel. Daarmee bepaal je de mengverhouding van onthard en niet onthard water. Je kan dus hiermee niet onthard water mengen bij het water wat door de waterontharder is onthard. Standaard is het mengventiel of resthardheid instelling ingesteld op 0 dH. Dus het water wordt totaal onthard. Voor een periode van is de resthardheid instelling die standaard geleverd wordt. Vanuit de fabriek staat deze ingesteld op totale ontharding. Dan wordt er water geleverd met een hardheid van 0 dH, dus totaal zonder kalk en magnesium. Wil je toch een beetje kalk en magnesium in het water dan kan je met een schroevendraaier dit eenvoudig aanpassen. De uiteindelijke hardheid zal je moeten meten met een water hardheid testset die voor ongeveer 20 euro te koop zijn.

Specificaties

De vermelde prijs is een indicatie en is in de meeste gevallen de prijs voor alleen de ontharder. Bij sommige leveranciers is dit echter een "compleet geïnstalleerd" prijs. Informeer bij de leverancier naar de exacte prijs, voorwaarden, garantie en eventuele bijkomende kosten.

fabrikant - leverancierBoshuis
modelCombilux plus 200
prijs 1595 euro[1]
werking op basis vanionenwisselaar
zoutverbruik per jaar 110,6 kg
hoogte61.0 cm
diepte45 cm
breedte26 cm
zoutvat inhoud*
zoutvat droog/nat*
los zoutvatnee
regenereren volume gestuurd*
regenereren volume uitgesteldja
regenereren tijd gestuurd*
resthardheid instelling in toestelja
bypass in ontharderja
chloor module nee
gewicht*
gewicht in gebruik*
aantal ionenwisselaars1
ionenwisselaar inhoud *
maximale hardheid *
capaciteit 12 fH 3480 liter
capaciteit 14 fH 2985 liter
capaciteit 16 fH 2610 liter
capaciteit 18 fH 2320 liter
capaciteit 20 fH 2090 liter
capaciteit 22 fH 1900 liter
capaciteit 24 fH 1740 liter
capaciteit 26 fH 1605 liter
capaciteit 28 fH 1490 liter
capaciteit 30 fH 1390 liter
capaciteit 32 fH 1305 liter
capaciteit 34 fH 1230 liter
capaciteit 36 fH 1160 liter
capaciteit 38 fH 1100 liter
capaciteit 40 fH 1045 liter
capaciteit 42 fH 995 liter
capaciteit 44 fH 950 liter
capaciteit 46 fH 910 liter
regeneratie zoutverbruik 1.25 kg
regeneratie waterverbruik *
regeneratie tijd *
regeneratie richting *
doorstroomsnelheid max 45 liter/min
doorstroomsnelheid bij -1 bar *
waterdruk minimaal 1.4 bar
waterdruk maximaal 8.5 bar
waterleidingaansluiting diameter3/4 inch

De hierboven getoonde specificaties zijn met aandacht verzameld, meestal op basis van door de fabrikant of leverancier gepubliceerde gegevens. Wij kunnen niet instaan op de juistheid van deze gegevens, vandaar onze disclaimer. Controleer de specificaties voor aanschaf met uw leverancier.

* geen opgave fabrikant

Bij de vermelde capaciteit in dit overzicht is de capaciteit bij 18 fH het referentiepunt, de capaciteit bij andere hardheden zijn vanaf dit referentiepunt berekend en kunnen daarom bij hogere of lagere hardheid waarden iets afwijken.

Wanneer uw water zeer hard is kunnen modellen met een kleine ionenwisselaar inhoud mogelijk het water niet totaal ontharden. Dit komt door de 'maximaal te ontharden hardheid' van een bepaald model. Fabrikanten maken echter zelden deze maximale hardheid specificatie openbaar. Vraag altijd voor aankoop of de waterontharder in staat is het water totaal te ontharden, gegeven uw waterhardheid.

[1] De prijzen op deze site worden sporadisch door ons bijgewerkt of als we een correctie van een bezoeker ontvangen. In alle gevallen hebben we de prijs op het internet gevonden. Of deze prijs in- of exclusief installatie, verzendkosten, benodigde installatie materialen en/of andere producten/diensten betreft verschilt per leverancier. Daarom moet u de prijzen als een grove indicatie zien.


Offerte service

Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Gebruik het reactieformulier.

home­ >test-review >Combilux plus 200 - test review

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie