Terugverdientijd waterontharder

euro munten die besparingen voorstellen vanwege gebruik waterontharder

Vaak wordt gevraagd wat de terugverdientijd is van een waterontharder. In dit artikel rekenen we dit voor u uit. Voor sommige mensen is de vraag niet of een waterontharder bespaart of niet, ze willen gewoon weg geen last meer van kalk. En de prijs voor de luxe om geen last meer van kalk meer te hebben is haast onbetaalbaar.

Berekening terugverdientijd

Om de terugverdientijd van een waterontharder uit te rekenen hebben we de kosten en de baten naast elkaar gezet. We hebben ons niet rijk willen rekenen en hebben de besparingen conservatief ingeschat.

We zijn uitgegaan van de volgende aannames: aanschafprijs ontharder 1500 euro, een gezin met drie personen, een waterhardheid van 16 fH en een resthardheid van 0 fH. We gaan uit van onderhoud van eens in de twee jaar wat we stellen op 100 euro. De belangrijkste besparing wordt bereikt tijdens het verwarmen van warm water voor o.a. de douche of bad. Want door kalkaanslag op het verwarmingselement (ook in een cv-combi ketel!) werkt dat een stuk minder efficiënt. We stellen dit op een voorzichtige 10% van de normale energiekosten voor alleen het douchen. Een douchebeurt van 10 minuten kost ongeveer 0,40 euro aan verwarmingskosten.

watkosten in 15jrwat besparing in 15jr
aanschaf ontharder1500 euro energiebesparing op douchewater verwarmen: 10% van 0,4 euro x 3 personen x 365d x 15jr657 euro
onderhoud750 euro thermostaat kraan vervangen 2 x à 175 euro350
zout (15 euro/25 kg) 675 eurominder zeep wasmachine 3 flessen/jr + 4 flessen wasverzachter/jr x 15jr225 euro
elektriciteit 3 Watt x 24u x 365d x 15jr x 0,25 euro/kWu98 euro minder shampoo, zeep e.d. 10 euro/jr150 euro
spoelwater 50 liter/wk x 52wk x 15jr x 0,0011 euro/liter43 euro ontkalkingsproducten 30 euro/jr450 euro
50% minder vaatwastabletten, geen zout voor vaatwasser en minder glansspoelmiddel300 euro
10% langere levensduur wasmachine, koffiezetter, vaatwasser250 euro
Totale kosten3066 euro Totale besparing2382 euro
geen ergernis van kalk en geen tijd meer om dit weg te krijgenonbetaalbaar

Geen terugverdientijd

Op basis van deze calculatie en uitgangspunten is dus geen sprake van een terugverdientijd. Het gebruik van de ontharder brengt dus kleine kosten met zich mee. In dit voorbeeld (3066 - 2383) / 15 jaar = 45 euro per jaar. Voor die beperkte kosten hoeft u niet meer te boenen om de kalk van de muren af te krijgen of heeft u geen lelijke strepen meer in bad of gootsteen, om nog maar te zwijgen van het heerlijke gevoel van het zachte haar en de zachte huid na het douchen.

Kosten

De aanschaf van de waterontharder is de grootste kostenpost, zelfs na vijftien jaar gebruik. Het is dus slim om u goed te oriënteren en te onderzoeken wat een duurdere waterontharder nou meer biedt dan een goedkoper en wellicht eenvoudiger model.

Het onderhoud wordt vaak eens per jaar gedaan, op verzoek neemt de leverancier gelijk ook een nieuwe zoutvoorraad mee, maar sommigen stellen dit uit tot eens in de twee jaar.

Het regeneratiezout hebben we gesteld op 15 euro per 25 kg. Als u wat gaat shoppen kan het nog goedkoper. Hoeveel zout de waterontharder gebruikt is afhankelijk van de hardheid van het water, de eventuele resthardheid en hoeveel water per jaar gebruikt wordt.

Het elektriciteitsverbruik blijkt een zeer kleine kostenpost te zijn. Ongeveer zes euro per jaar. Dit geldt ook voor het spoelwater. Spoelwater is water wat de waterontharder gebruikt tijdens het regenereren en om de ionenwisselaar schoon te spoelen nadat deze met zout water is geregenereerd. Dat zout wil je niet in je kraanwater hebben vandaar dat hij even wordt doorgespoeld met leidingwater. Water is zo goedkoop dat deze kosten verwaarloosbaar klein zijn.


Offerte service

Wilt u, gratis en zonder verplichtingen, een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­