bezoekersvraag

Moet ik nog spoelglans in de vaatwasser doen nu we een waterontharder hebben laten installeren?

Spoelglansmiddel is niet meer (zoveel) nodig als u een waterontharder heeft én deze op 0° fH resthardheid heeft laten instellen.

Oppervlaktespanning

Spoelglansmiddel bezit een stof waardoor de oppervlaktespanning van het water wordt verlaagd. Hierdoor blijven er geen druppels op het servies liggen maar druipen deze er snel van af of spreiden zich uit over een groot oppervlakte waardoor het sneller kan opdrogen.

Primair wordt spoelglans gebruikt om water gemakkelijk van het serviesgoed te laten stromen in plaats van dat het als druppeltjes achter blijft. Hierdoor wordt het servies sneller droog. Het heeft niets te maken met eventuele achterblijvende kalkstrepen, iedere vaatwasser bezit namelijk een kleine waterontharder op basis van een ionenwisselaar en het water wat gebruikt wordt tijdens het wassen is dus volledig onthard. Vandaar dat je in een vaatwasser, net als bij de normale waterontharder, regeneratiezout regelmatig moet aanvullen. Het kalk mag dan uit het water zijn gehaald, maar toch bezit het water nog vele opgeloste zouten die vlekken kunnen vormen als deze opdrogen op de vaat. Daarom is het prettig dat de meeste waterdruppels van de vaat glijden.

Wanneer u een waterontharder heeft en deze heeft in laten stellen met een resthardheid van 0° fH, dus dat alle kalk en magnesium wordt verwijderd, hoeft u geen zorgen te maken over kalkvlekken op het serviesgoed in de vaatwasser. Strikt genomen hoeft u geen spoelglansmiddel te gebruiken. Echter, zonder spoelglansmiddel zullen druppels water op het serviesgoed blijven liggen en zal het serviesgoed nat uit de vaatwasser komen.

Door te experimenteren met de hoeveelheid spoelglansmiddel per wasbeurt, dat is in te stellen in uw vaatwasser, kunt u wellicht met minder spoelglansmiddel toch het serviesgoed droog uit de vaatwasser halen. Overigens, geen spoelglansmiddel meer gebruiken maar een theedoek om natte delen van het serviesgoed droog te maken is een goed ecologisch alternatief.

Mocht de waterontkalker zijn ingesteld op een resthardheid waarde van 7° fH of hoger dan is het wel slim om spoelglansmiddel te blijven gebruiken. U kunt wel eens experimenteren om de vaatwasser in te stellen op een lager gebruik van spoelglansmiddel, kijk daarvoor in de handleiding van de vaatwasser.


Offerte service

Wilt u, gratis en zonder verplichtingen, een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >bezoekersvragen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen