Smaakt onthard water zout?

jozo keukenzout
smaakt onthard water zout?

Nee, water uit een waterontharder smaakt niet zout, dat is een fabeltje. Mocht het water toch zout smaken dan is er iets aan de hand en moet een monteur het apparaat repareren.

Een waterontharder die werkt met een ionenwisselaar, en dat zijn 99% van alle ontharders, gebruikt weliswaar onthardingszout maar alleen tijdens het regenereren. Tijdens het regenereren wordt het leidingwater via een bypass omgeleid en komt er onbehandeld water uit de kranen. Het zoute water komt dus niet in aanraking met het leidingwater.

Verwarring

We kunnen de verwarring ons best voorstellen. Een waterontharder is een apparaat wat "tussen de waterleiding" wordt geplaatst en het alleen maar "werkt" als u er (onthardings)zout in stopt. Het lijkt er dus op dat voor het ontharden zout nodig is. Dus dat tijdens het tappen van zacht water in de tussentijd wat zout gebruikt is.

Het grappige is, het is net andersom. Tijdens het ontharden van het water wordt juist geen zout gebruikt. Het zout is pas nodig als het apparaat moet regenereren en op dat moment levert hij juist eventjes hard dus onbehandeld water.

Een waterontharder haalt kalk en magnesium uit het harde leidingwater doordat het leidingwater door een ionenwisselaar (de onthardingscilinder) stroomt en daar blijft de kalk en magnesium achter.

Wanneer de ionenwisselaar verzadigd is met kalk en magnesium dan moet dit kalk en magnesium verwijderd worden. Dat gebeurt tijdens het regenereren.

Tijdens het regenereren wordt zout water door de ionenwisselaar gespoeld, die neemt de kalk en magnesium mee en dit wordt afgevoerd naar het riool.

Tijdens het regenereren zal de waterontharder tijdelijk geen onthard water kunnen leveren. Daarom wordt automatisch een bypass klep geactiveerd. Deze zorgt dat het leidingwater tijdelijk niet door het apparaat stroomt maar deze onbehandeld passeert. Op dat moment krijgt u dus voor een korte periode het normale harde leidingwater, althans bij simplex waterontharders, bij duplex ontharders zal wel onthard water geleverd kunnen worden omdat als de ene ionenwisselaar regenereert de andere ionenwisselaar het water blijft ontharden en andersom.

Tijdens de laatste fase van het regenereren wordt de ionenwisselaar gespoeld met normaal leidingwater om de laatste restjes zout te verwijderen. Pas als al het zout weggespoeld is wordt de bypass klep weer in de normale stand gezet en stroomt het leidingwater weer door de ionenwisselaar die opnieuw het harde water kan verzachten. Zout komt dus nooit in aanraking met het drinkwater wat uit uw kraan stroomt.

Toch zout water?

Net zoals ieder apparaat kan ook een waterontharder defect raken. Mocht ooit het water zout smaken schakel dan een servicemonteur in die zal dit meestal snel kunnen verhelpen. Soms is het zo eenvoudig als een beknelde of verstopte afvoerleiding van de waterontharder weer even "goed doen" (de knik er uit halen).

Waar komt het fabeltje van het zoute water vandaan?

Een fabeltje heeft altijd een oorzaak, de eerste hebben we hierboven behandeld, omdat een waterontharder zout gebruikt denkt men dat dit in het water komt.

Een plausibele verklaring is dat men heeft gelezen dat in onthard water meer natrium zit dan normaal leidingwater en dat dit komt door het gebruik van het (onthardings)zout.

Dat er meer natrium in onthard water zit klopt helemaal. Dat is nou net de "truc" die wordt toegepast bij waterontharders.

Het is in dit kader belangrijk te weten dat keukenzout opgebouwd is uit, u zult het waarschijnlijk niet geloven, natrium en chloor, vandaar de chemische naam "natriumchloride". Vreemd genoeg heeft het natrium, geen smaak en de toevoeging van natrium lijdt dus niet tot een verandering in de smaak van het water.

Tijdens het onthardingsproces worden de kalk en magnesium ionen verwisselt voor natrium ionen. Dit proces vindt plaats in de ionenwisselaar. Tijdens het regenereren stroomt zout water door de ionenwisselaar die de kalk en magnesium opneemt en verwisselt voor natrium. De kalk en magnesium wordt samen met het spoelwater afgevoerd op het riool. De ionenwisselaar wordt dus bij iedere regeneratie "geladen" met natrium die tijdens het onthardingsproces langzaam aan het water wordt afgegeven. En zo komt dus extra natrium in het water.

Hoe harder het water, of nauwkeuriger geschreven: hoe meer kalk uit het water gehaald moet worden, want dat is instelbaar met de resthardheid regelaar, hoe meer natrium in het ontharde water komt. In leidingwater zit van nature ook natrium, maar een waterontharder voegt daar dus nog een bepaalde hoeveelheid aan toe.

Het lichaam kan niet buiten natrium. Via ons voedsel nemen we dit noodzakelijke mineraal tot ons. Maar net als met zoveel andere dingen, overdaad schaad. Te veel natrium is ook niet goed. Hoeveel natrium door een waterontharder toegevoegd wordt aan het water, hoe u dit zelf kunt uitrekenen, en wat de normen zijn van de overheid kunt u lezen in het artikel natrium in onthard water, de normen en hoe u het kunt beperken.

We benadrukken dat de toename van het natrium een standaard onderdeel is van het onthardingsproces en dat de toename niet afhankelijk is van de fabrikant of model waterontharder maar afhankelijk is van de hoeveelheid kalk in uw water.

Hoge bloeddruk en nierfalen

Patiënten met een hoge bloeddruk wordt sterk geadviseerd hun zoutgebruik sterk te beperken. Zout inname laat de bloeddruk namelijk bij deze patiënten stijgen. Feitelijk is het natrium in het zout wat voor de verhoogde bloeddruk zorgt. Iemand met een hoge bloeddruk kan dus beter maar onthard water meiden of daar in het dieet rekening mee houden. Ook kan gekozen worden om de waterontharder niet met natriumchloride (zout) maar met kaliumchloride (een andere vorm van keukenzout) te spoelen. Kalium heeft geen invloed op de bloeddruk zoals natrium dit heeft. Nadeel is echter dat het zoutverbruik stijgt van de ontharder (het is dus duurder in gebruik) en kaliumchloride is moeilijk verkrijgbaar.

Patiënten met nierfalen adviseren wij om geen gebruik te maken van water uit een waterontharder vanwege het verhoogde natriumgehalte in het behandelde water. Het vervangen van natriumchloride door kaliumchloride als regeneratiezout levert voor deze patiënten geen voordeel op omdat bij nierfalen niet alleen natrium maar ook kalium (en vele andere stoffen) door de nier niet voldoende uit het bloed gehaald kan worden.


Offerte service

Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Gebruik het reactieformulier.

home­ >smaakt onthard water zout?

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie