Proportioneel zoutgebruik waterontharder

iqsoft eco12 waterontharder van erie
IQsoft ECO 12 van Erie heeft proportionele bezouting

Een waterontharder met proportioneel zoutgebruik gebruikt precies genoeg zout als nodig voor het volume van het ontharder water. De waterontharder zal daardoor minder onthardingszout gebruiken.

Waterontharders met proportionele bezouting, zoals het ook wel wordt genoemd, zijn het neusje van de zalm en daar hoort meestal ook een navenant prijskaartje bij. Is dat het waard?

Hoe werkt proportionele bezouting?

Tijdens het regenereren wordt met onthardingszout de kalk en magnesium wat verzameld is in de ionenwisselaar weggespoeld naar het riool. De hoeveelheid kalk wat zich heeft verzameld in de ionenwisselaar sinds de laatste regeneratie is recht evenredig met de hoeveelheid water wat onthard is. Als veel kalk is verzameld dan is veel zout nodig om dit weg te krijgen. Wanneer wat minder kalk is achtergebleven dan kan met minder zout tijdens het regenereren worden volstaan.

U zou daarom verwachten dat iedere waterontharder het volume van het ontharde water meet en daar zijn zoutgebruik op afstemt, maar dat is dus niet zo. Bij de meeste 'middenklasse' waterontharders wordt een vastgestelde hoeveelheid zout gebruikt. Dat zit zo: de meeste waterontharders voor particulieren zijn simplex waterontharders die dus één ionenwisselaar hebben en op elektriciteit of batterijen werken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de 'volume uitgesteld' techniek voor het bepalen van het regeneratiemoment. Deze techniek werkt zonder meer goed maar zal, bij de middenklasse ontharders onnodig zout verspillen.

De grootte van de gebruikte ionenwisselaar bepaalt de onthardingscapaciteit. Als u die deelt door de hardheid van het leidingwater weet u hoeveel water maximaal tussen twee regeneratiecycli onthard kan worden. Op de waterontharder wordt door de installateur een reserve capaciteit ingesteld. Die is zodanig gekozen dat nog één dag water onthard kan worden als de waterontharder bijna verzadigd is met kalk en "zijn laatste dag in gaat".

Stel dat de totale onthardingscapaciteit 3000 liter is en de reserve capaciteit 500 liter dan zal de waterontharder eerst 2500 liter water ontharden. Zodra die grens is overschreden gaat hij over op zijn reserve. Zodra het vast ingestelde regeneratiemoment aanbreekt, dat is instelbaar maar staat meestal om twee uur in de nacht, gaat de waterontharder regenereren. Werd deze reserve capaciteit in de ochtend aangesproken dan zal bijna de maximale onthardingscapaciteit gebruikt worden. Wanneer dit echter om elf uur in de avond wordt bereikt dan wordt van de reservecapaciteit nauwelijks gebruik gemaakt. Het regenereren start immers al drie uurtjes laten om twee uur.

De middenklasse waterontharders zullen tijdens het regenereren een vaste hoeveelheid zout gebruiken. Is echter vrijwel niets van de reservecapaciteit gebruik gemaakt dan wordt dus onnodig veel zout gebruikt tijdens het regenereren. In bovenstaand geval kan maximaal 500/3000*100%=16% zout worden bespaard.

De waterontharders die met proportionele bezouting werken zullen aan de hand van de volume meter, die het aantal ontharde liters meet sinds de laatste regeneratiemoment, het benodigde zout uitrekenen en gebruiken dus alleen het zout wat strikt noodzakelijk is.

Terugverdientijd

Waterontharders die proportionele bezouting hebben treft u alleen aan bij het top segment van de waterontharders. Denk dan aan merken zoals BWC, Ecowater, Erie en Northstar. Als u deze waterontharder kiest vanwege het proportionele zoutgebruik dan blijkt de investering zoveel meer te zijn dan een middenklasse waterontharder en is zout zo goedkoop dat u dit in de levensduur van het toestel er niet uithaalt. Maar een waterontharder van een topmerk kiest u vanwege andere argumenten, vergelijkbaar tussen een wasmachine van Bauknecht of Miele.

Een overzicht van alle modellen treft u aan in waterontharders met proportionele bezouting.

Offerte service

Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Gebruik het reactieformulier.

home­ >proportioneel zoutgebruik

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie