lezersvraag

In brochures en websites van waterontharderfabrikanten zien we vaak de claim dat zij het zoutverbruik van hun waterontharders drastisch hebben teruggebracht met wel 50% en daarmee suggereren dat ze de beste waterontharder maken. Kloppen deze claims?

Een fabrikant van waterontharders is natuurlijk reuze trots op zijn apparaten en zal niet nalaten deze in superlatieven aan te prijzen. Natuurlijk wordt er hier en daar wel eens een beetje overdreven maar dat valt wel mee. Hetgeen wordt geschreven klopt doorgaans wel alleen er zit een verschil tussen wat men opschrijft en wat u denkt te lezen (en men hoopt dat u dat niet door heeft). Anders is het bij leveranciers, we zien regelmatig pertinente fouten of overdrijvingen.

Tot 75% minder zoutverbruik?

Wat u vaak leest is dat men het zoutverbruik heeft teruggebracht met 50% ten opzichte van traditionele waterontharders. Het cruciale woord hierin is "traditioneel". Men bedoelt daarmee ouderwetse waterontharders die regenereren op basis van tijd. Regenereren op basis van tijd wordt veel toegepast bij ontharden van water bij industriële processen maar voor gebruik in huis is dit een verspillende techniek. De waterontharders die men tegenwoordig aan particulieren levert werken op basis van volume of volume uitgesteld*. Deze technieken gaan veel zuiniger om met onthardingszout en dat kan inderdaad ten opzichte van de zeer oude waterontharders tot wel 50% tot 75% zout besparen.

Tussen de waterontharders onderling zijn er nog steeds verschillen in zoutverbruik maar daar wordt doorgaans niet op gedoeld bij die claims. Realiseer dat regeneratiezout enorm goedkoop is en al zal een waterontharder 75% zout besparen ten opzichte van andere modellen dan zijn de extra kosten meestal niet groot genoeg om het grote prijsverschil te overbruggen. We hebben een overzicht gemaakt van het zoutgebruik van waterontharders. Daar kunt u zien dat er nog steeds verschillen zijn maar die vallen ten opzichte van elkaar mee.

*Nog steeds worden (gelukkig beperkt) aan particulieren waterontharders aangeboden die alleen maar op basis van tijd regenereren. Een verspillende techniek. Zie het overzicht van waterontharders die alleen op basis van tijd regenereren.


Offerte service

Wilt u, gratis en zonder verplichtingen, een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >bezoekersvragen