Hoe kunt u de waterhardheid meten van kraantjeswater?

waterhardheid meetstaafjes

Wanneer u een waterontharder overweegt te kopen wilt u mogelijk weten hoe hard het water nu is. Hoe kunt u dit meten? Het kan ook zijn dat u na de installatie van de waterontharder de waterhardheid wilt weten om daarmee de werking van de waterontkalker te testen. U wilt de waterhardheid ook meten omdat u niet wil dat het water te zacht is omdat een waterhardheid onder de 7° fH ter discussie staat. In dat geval wilt u de hardheid van het ontharde water instellen met de de resthardheid regelaar. De vraag is, hoe kan u de waterhardheid eigenlijk meten?

De waterhardheid testen kan je uitvoeren met een grove en een redelijke nauwkeurige methode.

Grove waterhardheid meting

Voor het meten van de hardheid zijn teststrips te koop. U houdt deze even in het te meten water en daarna kijkt u naar de verkleuring van een aantal vakjes. Ieder vakje staat voor een bepaalde hardheid. Deze geeft dan aan de waterhardheid aan voor 7, 10, 15, 20, 25 of 30 dH. Deze teststrips zijn ongeveer 1 euro per stuk en kunt u bijvoorbeeld bij Conrad.be kopen.

waterhardheids meting set

Nauwkeurigere waterhardheid meting

Wilt u nauwkeuriger de waterhardheid meten dan zijn waterhardheid meetsetjes met een indicator vloeistof een betere keuze. In de meeste setjes zit een klein transparant buisje en een klein flesje met een indicatorvloeistof.

Eerst vult u het buisje met een heel klein beetje water (tot een bepaald streepje in het buisje). Daarna laat u één druppel van de indicatorvloeistof in het buisje vallen. Daarna moet de indicatorvloeistof goed gemengd worden met het water. Dit doet u door met het buisje ronddraaiende bewegingen te maken tot u ziet dat de indicatorvloeistof geheel is opgelost. Het water heeft dan door die indicatorvloeistof een bepaalde kleur gekregen, bijvoorbeeld roze of rood (afhankelijk van de fabrikant). Door steeds één druppel toe te voegen aan het water en steeds weer de indicatorvloeistof goed te mengen zal op een gegeven moment de kleur omslaan naar bijvoorbeeld blauw of groen.

Het aantal druppels wat u in het buisje heeft gedruppeld geeft dan aan wat de hardheid van het water is. Meestal is dit per druppel één Franse hardheid. Als bij de eerste druppel de vloeistof meteen al de blauwe of groene kleur aanneemt geeft dit aan dat de hardheid onder de 1 fH ligt (afhankelijk van de gekochte testset).

Heeft u acht druppels in het water laten vallen en toen pas de kleur omsloeg dan is de waterhardheid dus acht Franse hardheden.

Soms worden testsetjes aangeboden die uitgaan van de Duitse hardheid. In dat geval dient u de gevonden waarde met 1,79 te vermenigvuldigen. Immers 1 dH = 1,79 fH. Tien druppels met een dH testsetje geeft dan 10 dH x 1,79 = 17,9 fH.

Waterhardheid nauwkeurig meten met Conrad testset

Conrad.be verkoopt een waterhardheid meetsetje dat nog nauwkeuriger werkt. Daar is iedere druppel reagens gelijk aan 0,5 dH. Heeft u 15 druppels reagens in het te testen water gedaan en daarna sloeg de kleur om dan heeft het water een hardheid van 15 x 0,5 = 7,5 dH (of 7,5 x 1,79 = 13,4 fH). Het setje kunt u tientallen keren gebruiken en kost nog geen tien euro.

Hardheid meting test set met één of twee flesjes

De meeste testsetjes voor het meten van de hardheid van het water gebruiken één flesje indicatorvloeistof. Op zich werkt dat goed, wilt u echter nauwkeuriger meten koop dan een testsetje met twee flesjes. Eerst gebruikt u vloeistof "A" en daarna titreert u vloeistof "B" er in. Meestal is de nauwkeurigheid van dit soort setjes 0,5 fH. Een voorbeeld van zo'n testset vindt u hier.

Waterhardheid testset overzicht


Offerte service

Wilt u, gratis en zonder verplichtingen, een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­