Ervaringen met een waterontharder door Peer Doevendans

meterkast met duo model waterontharder
meterkast met duo model waterontharder

Soms ontvangen wij een email waarin een bezoeker zijn ervaringen met ons deelt over de aangeschafte waterontharder. Vinden we de informatie waardevol én als de schrijver ons uitdrukkelijk toestemming geeft publiceren we deze.

Onderstaand is de tekst die we van Peer Doevendans ontvingen. Omdat het ervaringen zijn van één persoon hoeven deze niet representatief te zijn voor alle situaties. Het publiceren van deze tekst hoeft niet te betekenen dat wij de ervaringen en/of meningen van de schrijver delen.

Mijn waterontharder – aanschaf, installatie en gebruik.

In diverse tijdschriften wordt druk geadverteerd door een fabrikant van waterontharders. Met zo'n ding zijn we verlost van kalkaanslag. Iets voor ons?

We zijn bepaald geen poetsers. We maken niet veel vies, hebben ons huis handig ingericht, vinden een beetje stof geen ramp en hebben handige hulpmiddeltjes en apparaten. Een aantal zaken blijft echter een gedoe. Ramen lappen is er één – kalkaanslag in de badkamer is een ander. Ook zit er hardnekkige kalkaanslag op het aanrecht en zijn inmiddels alle keramische kranen in de keukens en badkamer (6 stuks) aan vervanging toe. Met een waterontharder zijn we daar vanaf. Pure luxe, maar dat is een magnetronoven (ik noem maar wat) ook, dus waarom niet.

waterontharder met los zoutvat
duo model waterontharder, rechts het zoutvat (zwarte doos), links de ionenwisselaar (blauwe cilinder) met bovenop (in zwart met display) de besturing (Fleck 5600 SXT)

Er worden nog meer voordelen genoemd. Die interesseren me minder, of zijn gewoon niet waar. Zo zou je er geld mee besparen. Ten eerste gebruik je minder zeepzaken – voor de was, de vaatwas, je haar, in bad. Daar zit nog wel wat in. Dat je minder schoonmaakmiddelen gaat gebruiken is al minder waar, want die gebruiken we al niet zo veel. Dat je kranen langer meegaan is vast waar, maar er staat natuurlijk wel de aanschaf van de ontharder tegenover en dan heb ik het nog niet over het zoutverbruik. Aan het feit dat apparaten met een waterverwarmingselement langer meegaan hebben we niks, want dat zijn bij ons alleen de wasmachine en de vaatwasser en die zijn daar nog nooit aan stuk gegaan – en, o ja het strijkijzer, maar daar zit een ontkalkknop op. Geen idee hóe, maar het werkt. Andere vermeende voordelen zijn zachtere handdoeken en kleding (nooit behoefte aan gehad), lekkerdere thee (drinken we nooit), beter voor milieu door minder gebruik aan schoonmaakmiddelen (nou nou). En dan is er nog de claim op een zachtere huid en minder eczeem. Ik denk dat dat laatste onzin is, maar hoop er stiekem wel op! Ik heb veel last van chronisch constitutioneel (atopisch) eczeem, vandaar.

closeup van waterontharder aansluitingen
close-up van de aansluitingen op de waterontharder: melkwitte slang gaat naar zoutbak, gewapende transparante slang is de afvoer van spoelwater, achter verscholen net zichtbaar twee waterleidingen (hardwater aanvoer en zacht water retour) met metalen wapening

Afijn, nooit meer kalkaanslag is reden genoeg, dus die waterontharder moest er komen. Ik heb me eerst eens grondig verdiept in de wereld van de waterontharder. Met name van de website wateronharderkiezen.nl heb ik veel geleerd. Daar staan wel zo'n 30 merken met elk zo'n 5 à 10 typen! En ik maar denken dat die adverteerder met uniek en nieuw product kwam!

Met de betreffende leverancier had ik een jaar of wat geleden al eens contact gehad, maar hun verkoopmethode vond ik te opdringerig. Ze wilde steeds iets afspreken of offreren, maar ik wilde gewoon schriftelijke antwoorden op mijn vragen. Ik heb toen beleefd doch beslist het contact verbroken. Deze keer heb ik ze weer bestookt en na twee telefoontjes, die ik resoluut heb afgewezen, hebben ze uiteindelijk keurig alle vragen schriftelijk beantwoord. Helaas kwamen hun antwoorden pas nadat ik zelf al een andere ontharder had uitgekozen, en geïnstalleerd.

Ik weet nu wat hard water en kalkaanslag eigenlijk is, hoe een waterontharder in principe werkt met hars, zout, regenereren, etcetera. En ik weet wat voor typen er zijn – duo, combi, simplex, duplex, hydraulisch, elektrisch op batterijen of 230V, volume gestuurd, uitgesteld en wat daar de voor- en nadelen van zijn. Ook kreeg ik inzicht in de kosten van aanschaf, installatie, zoutverbruik en onderhoud. En ik kwam erachter dat het betrouwbare, uitontwikkelde, veilige, moeite-vrije apparaten zijn. Ze maken wat geluid en je moet er af en toe wat zout in stoppen. Wel heb je een afvoer nodig.

Ik heb gekozen voor een simplex duo. In tegenstelling tot zo'n zeer gebruiksvriendelijk hydraulisch-combi-duplex-model zijn ze goedkoop en passen ze in onze meterkast. Simplex duomodellen zijn er te kust en te keur, maar uiteindelijk komen de onderdelen van een beperkt aantal fabrikanten.

Na wat googlen, koos ik voor een no nonsense leverancier die gericht is op doe-het-zelvers, geen geheimzinnigheid, alle handleidingen en tips staan op zijn site, alle onderdelen zijn los te koop met naam en toenaam. Heerlijk! Bij dat bedrijf heb ik een cilinder met een inhoud van 14 liter, een Fleck 5600 SXT regelunit en een klein zoutvat besteld.

Keurig op tijd werden de spullen gebracht. Het ziet er allemaal uit zo als ik verwacht had. Alleen die drie zakken zout zijn enorm. Waar laten we dat nou weer? Daar heb ik helemaal niet bij stil gestaan. De bezorgster testte nogal gehaast onze waterhardheid en kwam op 12 dH. Ze heeft op de regelaar van de ontharder nog wat dingen ingesteld waaronder de waterhardheid en de reservecapaciteit. We hebben nog effe gebabbeld. Betrouwbaar volk, op het meten van de hardheid na dan. Ons water heeft een hardheid van 7 dH en mijn eigen meting bevestigde dat.

Ik heb de terugstroombeveiliging CA overigens direct retour gegeven. Ik vond 'm veels te groot je moet 'm eigenlijk op een afvoer aansluiten. Ik heb in plaats ervan een terugstroombeveiliging EA geïnstalleerd. Ook heb ik de bypass achter op de regelunit weggelaten. Ik heb met leidingen en stopkranen zelf een bypass geconstrueerd. Dat is fijner, want dan kan ik de hele ontharder makkelijk fysiek loskoppelen, al vraag ik me af of dat ooit nodig is.

houten plateau met hoekbeugels die de zoutbak draagt
plateau met hoekbeugels voor zoutbak

Het totale installeren duurde feitelijk twee dagen. Ik heb in de meterkast een en ander moeten verplaatsen (telefoon, cai, een kastje, een verlengsnoer, etc). Ik heb twee schappen aangebracht voor de cilinder en het zoutvat. Het leidingwerk is flink aangepast. Ik heb twee afvoeren (één voor het spoelwater en één voor de overloop van het zoutvat) door de muur naar de berging gemaakt, want daar zit de riolering. En tot slot natuurlijk de installatie van het zoutvat en de ontharder zelf. Voor een handige doe-het-zelver is het een leuk fluitje van een cent. Met de duidelijke Nederlandstalige installatiehandleiding van de leverancier zelf kom je er wel uit. Je kunt ze trouwens gerust iets vragen per e-mail of telefoon. Heel fijn!

waterleidingen onderin de meterkast
links drie rode waterkranen (bypass), verborgen achter de gele gasleiding de terugstroombeveiliging EA (die ook rechtsvoor te zien is: een soort tussenstukje van koper met twee afsluitdopjes met zes kanten)

Wat betreft de overloop van het zoutvat: iedereen zegt of schrijft: niet nodig, niet aansluiten, want er loopt maar een paar liter in het vat en er zit een vlotter in. Niks zo betrouwbaar echter dan een overloop.

Na ingebruikname bewees de eerste hardheidstest: 0 dH! Ik ben gelijk in bad gegaan. Het water voelde iets vetter! Serieus!! Ik hou het toch maar op suggestie.

Onze waterontharder staat te boek voor 4 à 5 personen. Wij zijn weliswaar maar met z'n tweeën, maar verbruiken gemiddeld echter 650 liter per dag (groot bad, lang douchen). Onze ontharder regenereert nu meestal om de 8 dagen. Men adviseert om de 7 dagen, dus dat is in orde.

De waterontharder heeft mij in totaal € 1.147 gekost. De 3 zakken gratis zout zitten daar bij in. De ontharder zélf kostte € 915. Al het aansluitmateriaal komt op € 232 (stopkranen/keerklep € 54 – aansluitslangen € 54 – leidingen € 51 – riolering € 33 – beugels/plankjes € 40). Ik heb spullekes die ik al had niet mee geteld. Daar staan spullen die ik nu over heb gehouden tegenover. Dat kun je natuurlijk nooit precies tegen elkaar wegstrepen, maar dat de ontharder ongeveer € 1.150 heeft gekost is wel te verdedigen.

spoelwater en overloop aansluitingen op riool met luchtscheiding
aan de andere kant van de muur van de meterkast: leidingen van spoelwater en overloop via een luchtscheiding - luchtbrug (airgap) aangesloten op het riool volgens de "Doevendans methode"

Na enkele dagen kwam de ontharder in de reservecapaciteit terecht. De waterontharder is zo ingesteld dat ie, áls ie moet regenereren, dat dan 's-nachts om 2:00 doet. Da's mooi, maar dan ben ik er nooit bij (dat is juist de bedoeling) en ik wil dat proces eigenlijk wel eens bijwonen. Al is het maar om te zien of alles werkt en of de spui en riolering nergens lekt. Ik heb 'm dus maar eens geforceerd laten regenereren.

Het maakt best veel lawaai in de vorm van een harde ruis. Met de deuren dicht is het 's-nachts wel degelijk in de slaapkamer te horen. Ik word er nu nog soms wakker van al moet ik zeggen dat ik nogal overgevoelig ben voor geluid. Mijn vrouw merkt er niks van.

Dat je zout bij moet vullen is niet zo'n bezwaar, maar waar laat je de voorraad. Het zout voor de waterontharder komt in grote zakken van 25kg. Zo'n zak is voor mij moeilijk en voor mijn vrouw helemaal niet te hanteren. Het zout rechtstreeks van de zak in het vat kieperen is dus niet te doen. Dat heb ik de eerste keer wél gedaan, maar toen was het vat nog leeg en kon ik de inhoud van een héle zak er in één keer in laten schuiven. Er past een precies een hele zak in het vat, maar daar heb je verder niks aan, want hij is na de eerste keer natuurlijk nooit meer leeg als je hem bijvult.

Om het makkelijker te maken heb ik kunststof bakken met deksel (Ikea Samla) gekocht. Daar past zo'n 10kg zout in en dan is het voor ons eenvoudig te tillen en in het zoutvat te gieten. Voornemen is nu om na elke levering van zakken zout, ze over te gieten in de bakken. Dat is dan even gedoe, maar na 5 minuten ben je er weer voor maanden vanaf.

We gebruiken de waterontharder nu vier maanden. Dit is wat we er van merken:

 • - aanschaf kostte geld
 • + het was leuk om 'm aan te schaffen en te installeren
 • - lawaai tijdens regenereren
 • - zout checken en bijvullen
 • - zout bestellen en in bakjes doen
 • = Ik zeg altijd “water kost niks”, maar daar komt het zout nu bij. Dan blijkt het nog steeds "niks" te kosten. Warm water kostte overigens altijd al wél wat.
 • + waterverbruik makkelijk te meten, omdat de ontharder liters aangeeft
 • = smaakt anders (volgens mijn vrouw – ik merk er niks van)
 • ++ het water lijkt vetter – olieachtiger, minder smeren tegen eczeem
 • (+++ mijn huid voelt vetter - ik heb tot nu toe 95% minder eczeem gehad - suggestie/placebo?)
 • + de was is zachter
 • + strijkijzer hoeft niet meer ontkalkt
 • + badschuim, handwaszeep, scheerzeep is allemaal steviger en fijner van structuur
 • + minder badschuim, minder wasmiddel nodig
 • ++ badschuim laat geen grijze randen meer achter – het bad is dus automatisch veel schoner
 • + geen glansspoelmiddel en zout meer nodig in de vaatwasser
 • + plastic drinkbeker in de badkamer blijft nu schoon
 • + scheerspiegel in de douche blijft kalkvrij (moest ik regelmatig met Antikal behandelen)
 • + press-café is veel schoner
 • ++ douchekranen zijn al een stuk schoner
 • + gootsteen veel schoner
 • + badkranen draaien soepeler
 • ++ de luchtinlaat van de jets in ons bubbelbad zit niet meer vast

Kortom, een waterontharder is een leuk, eenvoudig en nuttig apparaat, maar onmisbaar zou ik het niet willen noemen.

Peer Doevendans.Peer, bedankt voor de bijdrage. Met bewondering hebben we de oplossing aanschouwd van de luchtscheiding - luchtbrug. Enorm creatief, nog nooit eerder hebben we deze vorm van een "airgap" gezien. Daarom hebben besloten om vanaf nu deze methode naar jou te vernoemen als de luchtscheiding volgens de "Doevendans methode".

Wilt u ook uw ervaringen met andere bezoekers delen? Stuur uw bijdrage naar ons, deze is van harte welkom.

Lees hier nog meer artikelen over waterontharders of doe uw voordeel met antwoorden op "vragen van bezoekers".


home­ >ervaringen met waterontharders