Compact-model waterontharders

compact model waterontharder
voorbeeld van een compact-model waterontharder (model: combilux plus 100 van Boshuis)

Wanneer u overweegt een waterontharder te kopen zult u een aantal keuzes moeten maken. Niet alleen kijkt u naar de prijs maar ook hoe een waterontharder er uit ziet. Daarin verschilt het compact-model waterontharder sterk van het duo-model.

In dit artikel gaan we in op de voor- en nadelen van een compact-model waterontharder. Wilt u de voor- en nadelen lezen van het duo-model lees dan dit artikel. Welke uitvoering u ook kiest (compact- of duo-model) beide modellen zijn technisch identiek en ontharden het water dus beiden evengoed.

Alles in één

duo model waterontharder ziet er rommelig uit met slangetjes
voorbeeld van een duo-model waterontharder (model: delta ontario duplex van Delta)

Een waterontharder bestaat uit drie belangrijke onderdelen, de ionenwisselaar die de kalk uit het water verwijderd, het zoutvat waar het onthardingszout in zit en de besturing van de ionenwisselaar die onder andere het regenereren begeleid. Bij een compact-model waterontharder zitten deze drie onderdelen in één behuizing. Wanneer de waterontharder in het zicht staat zal vaak gekozen worden voor een compact-model omdat deze relatief schoon en strak afgewerkt is.

Bij het duo-model daarentegen zijn de ionenwisselaar met daarbovenop de besturing gescheiden van het zoutvat die onderling verbonden zijn met een slangetje en hebben een rommelige uitstraling, of netjes gezegd een industriële uitstraling die niet iedereen op prijs stelt.

Zoutvoorraad

Een compact-model waterontharder mag dan wel mooiere uitstraling hebben dan een duo-model, maar heeft ook zijn nadelen. Zo zal het compact model altijd iets duurder zijn dan het duo-model met vergelijkbare prestaties. Meestal is dit verschil zo'n honderd euro.

Een nadeel van het compact-model is dat de ruimte waarin het onthardingszout zit, meestal, beperkter van omvang is dan bij het duo-model. Vooral bij de allerkleinste modellen waterontharders is de zoutvoorraad beperkt. U zult dan wat vaker het onthardingszout bij moeten vullen. Wellicht zal dit eens per maand of twee maanden zijn terwijl bij een duo-model de zoutvoorraad meestal goed is voor het overbruggen van bijvoorbeeld een half jaar.

Onderhoud

Een ander belangrijk aspect waar de compact- en duo-modellen zich onderscheiden zijn het onderhoud. Eens in de twee jaar is het verstandig de waterontharder te onderhouden. Dit is een relatief simpel klusje en het belangrijkste is het kuisen van de ruimte waarin het onthardingszout zich bevindt.

Een compact model pakt u, of uw technieker, echter niet even op om hem daarna in de douche of in de tuin even uit te spoelen na een grondige schoonmaakbeurt. Daar is een compact-model waterontharder te zwaar voor én u moet alle leidingen afkoppelen.

Bij een duo-model koppelt u het zoutvat eenvoudig af door een dun slangetje los te maken waar tijdens het onderhoud geen druk op staat. Daarna pakt u het zoutvat op en kan deze in de tuin, bad of douche eens flink onderhanden genomen worden om al het vuil en aanslag te verwijderen.

Kuisen

Het klinkt vergezocht maar een compact model is gemakkelijker te kuisen. Het compact-model heeft een glad oppervlak en vrijwel geen uitstekende delen. Dat is bij een duo-model flink anders waarbij kuisen een lastig klusje is.

Ruimte

Een compact-model waterontharder is minder volumineus dan een duo-model. Dit komt omdat het duo-model meestal een groter zoutvat heeft. Wanneer u naar een geschikte plaats zoekt voor de waterontharder zoals in de meterkast of trapkast, dan kan het wel eens voorkomen dat een duo-model, omdat hij uit twee delen bestaat, net wel op twee verschillende plekken weg te stoppen is en het compact-model niet zou passen.

Voordelen

  • Mooi afgewerkt apparaat wat uit één geheel bestaat.
  • Buitenkant bestaat uit een glad oppervlak en is daardoor gemakkelijk proper te houden met een vochtige doek.

Nadelen

  • Iets duurder in aanschaf.
  • Zoutvat is lastiger te kuisen.
  • Zoutvat heeft vaak een beperkte inhoud.
  • Soms net te groot voor in de meterkast.

Overzicht compact en duo-modellen waterontharders

In ons overzicht van compact modellen treft u bijna alle waterontharders aan die op dit moment te koop zijn en kunt u doorklikken voor een testrapport, prijs en specificaties.

Als u wilt weten wat de voor- en nadelen zijn van een duo-model lees dan dit artikel.


Offerte service

Wilt u, gratis en zonder verplichtingen, een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­